Na terenie Krakowa dowóz gratis, przy zamówieniu powyżej 400 zł. 
Cześć, moi Drodzy!

Tym razem jesiennie ale…słodko czyli: smaczny przepis na babeczki marchewkowe, które w tym okresie bardzo często pojawiają się w naszym domowym zaciszu. Hmm…no w sumie to nie wiem czy w zaciszu, bywa różnie 😊
Przepis jest bardzo prosty (brak czasu) a pyszne babeczki mogą być świetną zdrową przekąską na drugie śniadanie do pracy, szkoły.



Składniki :
4średnie marchewki ( 2 szklanki marchewki startej)
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
3/4 szklanki oleju roslinnego
3 jajka
1 szklanka cukru brązowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego

No i jak to ogarnąć:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Marchew obrać zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon. W drugiej większej misce wymieszać mikserem na wolnych obrotach olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Masę rozlać do papilotek umieszczonych w formie i piec 25 minut.
Gotowe. Sztuką jest przetrzymanie babeczek do rana, przed potworami ciasteczkowymi, grasującymi u mnie notorycznie. Jeżeli dotrwają do świtu, wrzucamy koniecznie w torebki papierowe, oczywiście od PAKO. Wdzięczne potwory, pożerają je w przerwach szkolnych, myśląc o mamie. Przynajmniej tak myślę a Wy?
Uważajcie na potwory i do usłyszenia, Gosia
 
 
Zapis do newslettera