Na terenie Krakowa dowóz gratis, przy zamówieniu powyżej 400 zł. 
Hej, moi drodzy !
Jestem Gosia i lubię prostą, zdrową, pyszną kuchnię. Chyba tak jak Wy, nie mam wiele czasu na gotowanie i pieczenie, bo na co dzień zarządzam PAKO ale...uwielbiam gotować i chcę się podzielić przepisami.
Niestety lub nareszcie nadeszła jesień. Pora roku za którą większość z nas nie przepada ale wcale nie musi ona być smutna i nostalgiczna. Jesień to czas w którym możemy przygotowywać przetwory na zimę oraz na bieżąco gotować potrawy z przepysznych warzyw i owoców. Podrzucę Wam dzisiaj przepis na zupę dyniową która gości u mnie od lat w tym okresie i jest bardzo smaczna.



Składniki:
Dynia Hokkaido, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 litr bulionu, 1 cebula, 1/2 łyżeczki imbiru (ja zamiast imbiru daję papryczkę chilli ) sól, pieprz, śmietankę 30% ( lepiej 18% z uwagi na zawartość tłuszczu).

Przygotowanie:
Dynię umyć , oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchewkę umyć obrać pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić drobno. Wszystkie te składniki włożyć do garnka zalać bulionem i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem aż do miękkości warzyw.
Całość zblendować na krem. Doprawić imbirem, solą, pieprzem. W trakcie miksowania dodać śmietankę lub dolać do zupy już na talerzu. Można też przelać ją do naszej eko-miseczki, bo ja uwielbiam tą aromatyczną zupę pałaszować w moim ogródku, w promieniach jesiennego słońca. A Wy?
Trzymajcie się ciepło, Gosia
 
 
Zapis do newslettera