W obecnych czasach marki coraz częściej podejmują działania proekologiczne. Jest to podyktowane rosnącą świadomością społeczeństwa na temat negatywnego oddziaływania człowieka na środowisko, która przekłada się na wybory konsumentów. W związku z tym marki często decydują się na ekologiczne opakowania dla swoich produktów. Po czym poznać, że opakowanie jest ekologiczne?
Ekologiczne opakowania - czyli jakie?
Opakowania ekologiczne pozostawiają minimalny ślad węglowy. Powstają one z materiałów recyklingowych lub biodegradowalnych. Wykorzystanie już istniejących i wcześniej użytych surowców pozwala na zaoszczędzenie zasobów naturalnych. Dodatkowo, ilość odpadów, jaka powstała podczas produkcji, jest dużo mniejsza.
Opakowania ekologiczne to m.in.:
- opakowania wielokrotnego użytku, tzn. takie, które konsument może samodzielnie wykorzystać powtórnie,
- produkowane z materiałów z recyklingu, na przykład z papieru lub tektury,
- produkowane z surowców odnawialnych, na przykład z bambusu, trzciny cukrowej, słomy, skrobi kukurydzianej,
- opakowania, których proces wytwórczy optymalizowany jest pod względem uzyskania korzyści dla środowiska.
Recykling obejmuje działania, które zmierzają do odzyskania i ponownego wykorzystania odpadów. Jego podstawą jest odpowiednia selekcja surowców, które następnie przetwarza się na nowe produkty i wykorzystuje w codziennym życiu. Co ważne, dany surowiec można odzyskać przynajmniej kilka razy. Przerabia się go, dopóki nie utraci swojego potencjału.
Opakowania ekologiczne mogą powstawać z:
- papieru i tektury,
- plastiku, szkła, metalu,
- mąki kukurydzianej,
- trzciny cukrowej,
- bambusa,
- liści palmowych.
Opakowania ekologiczne, dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii, są solidne i trwałe. Nie musimy się martwić o potencjalne przeciekanie lub przemakanie. Opakowania EKO są bardzo trwałe i nie kosztują więcej od opakowań nieprzyjaznych środowisku.
W ofercie PAKO Opakowania dostępne są opakowania z papieru, trzciny cukrowej, drewna, liści palmowych, bambusa, słomy i skrobi kukurydzianej. Papier jest wytwarzany z drewna, który jest surowcem odnawialnym i neutralnym dla środowiska. Można go poddać recyklingowi po użyciu, a dodatkowo mogą być stosowane wielokrotnie.
Trzcina cukrowa jest trawą, która co roku się odnawia. Do produkcji talerzy oraz misek stosuje się część rośliny, która pozostaje po ekstrakcji soku cukrowego. Wyroby z trzciny cukrowej są bardzo solidne, a do tego mają gładką powierzchnię.
Drewno jest bardzo ekologicznym materiałem. Stanowi naturalny surowiec o ujemnej emisji dwutlenku węgla.
Bambus jest rośliną, która bardzo szybko rośnie i nie ma zbyt wielu wymagań, co do warunków, w których rośnie. Jest bardzo wytrzymała.
Słoma jest naturalnym surowcem. Słomki ze słomy powstają w trakcie wzrostu pszenicy, zatem nie wymagają wytworzenia przy użyciu energii i surowców.
Skrobia kukurydziana również jest materiałem roślinnym, w 100% ekologicznym, a do tego trwałym.