Opakowania gastronomiczne to coś, bez czego nie może obejść się żadna firma zajmująca się gastronomią. Nawet osoby, które nie pracują w tej branży, na pewno docenią opakowania, w których można przechowywać żywność bez obaw o jej ewentualną utratę świeżości. Jest to bardzo wygodne i przydatne zwłaszcza w sytuacji, kiedy urządzamy przyjęcie i chcemy zaoferować gościom któryś z przysmaków w wersji na wynos. Takie opakowania chronią żywność przed uszkodzeniem oraz zepsuciem.
Rodzaje opakowań i artykułów gastronomicznych
Artykuły gastronomiczne mogą być bardzo różne. Do najpopularniejszych należą:
- talerze, tacki, miski, miseczki - plastikowe lub wykonane z ekologicznych materiałów, na przykład z papieru lub kartonu. Absolutna podstawa, jeżeli chodzi o podawanie potraw,
- kubki, słomki - niezbędne, kiedy serwowane są napoje. W zależności od przeznaczenia, kubki mogą być wykonane z różnych materiałów: plastiku, papieru, styropianu. Słomki mogą natomiast być plastikowe, papierowe bądź wykonane ze słomy,
- sztućce - plastikowe, drewniane, papierowe,
- pojemniki na żywność - plastikowe, tekturowe, papierowe,
- opakowania na dania typu fast-food - do tej kategorii zaliczają się wszelkie pudełka na frytki, hamburgery, rożki na frytki, koperty i boxy na kebaby, boxy na kebaby z frytkami lub makarony, kartony na zapiekankę, tacki pod zapiekanki i inne,
- opakowania cukiernicze - do tej grupy zaliczają się różnego rodzaju kartony na pączki, ciasta, torty i ciastka, jak również papilotki, pudełka cukiernicze, tacki, kartoniki na ciastka i inne.
Opakowania w gastronomii
Opakowania gastronomiczne muszą być wytrzymałe, aby można było w nich bezpiecznie przechowywać i transportować żywność, jak również wykonane z lekkich materiałów. Bardzo popularnymi tworzywami są papier, tektura czy plastik. Ważne jest, żeby, przechowując i transportując jedzenie w takim opakowaniu, nie obawiać się o uszkodzenie żywności, o przeciekanie lub inne niekomfortowe sytuacje. Opakowania, które będą służyć do podawania potraw, powinny być zarówno praktyczne, jak i estetyczne.
Zatem wybierając tacki, talerze, miski i miseczki, papilotki, kartoniki na ciasteczka i inne artykuły gastronomiczne tego typu warto zwrócić uwagę na wygląd danego produktu.
Jednak podstawową funkcją opakowań w gastronomii jest przechowywanie oraz transport żywności. Dużo produktów zmienia swoje właściwości pod wpływem określonych czynników zewnętrznych, a w transporcie łatwo może ulec uszkodzeniu. Dlatego niezbędna jest im skuteczna warstwa ochronna, która przeciwdziała uszkodzeniom, zniszczeniom, zabrudzeniu oraz zepsuciu. Dzięki odpowiedniemu opakowaniu produkt zachowuje świeżość i estetyczny wygląd.
Opakowania gastronomiczne mogą mieć charakter ekologiczny - jeżeli są wykonane z papieru lub tektury, drewna, trzciny cukrowej, bambusa, liści palmowych czy innych materiałów biodegradowalnych lub w inny sposób przyjaznych środowisku. Opakowania dla branży gastronomicznej mogą również być jedno- lub wielorazowe, w zależności od tego, z jakiego materiału zostały wykonane.