Zapisz się do naszego newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na pierwsze zakupy, oraz dostęp do najnowszych ofert promocyjnych! 

Opakowania i akcesoria gastronomiczne

Opakowania Gastronomiczne – nie tylko dla profesjonalistów
Opakowania gastronomiczne to coś, bez czego nie może obejść się żadna firma zajmująca się gastronomią. Nawet osoby, które nie pracują w tej branży, na pewno docenią opakowania, w których można przechowywać żywność bez obaw o jej ewentualną utratę świeżości. Jest to bardzo wygodne i przydatne zwłaszcza w sytuacji, kiedy urządzamy przyjęcie i chcemy zaoferować gościom któryś z przysmaków w wersji na wynos. Takie opakowania chronią żywność przed uszkodzeniem oraz zepsuciem.
Rodzaje opakowań i artykułów gastronomicznych
Artykuły gastronomiczne mogą być bardzo różne. Do najpopularniejszych należą:
  • talerze, tacki, miski, miseczki - plastikowe lub wykonane z ekologicznych materiałów, na przykład z papieru lub          kartonu. Absolutna podstawa, jeżeli chodzi o podawanie potraw,                 
  • kubki, słomki - niezbędne, kiedy serwowane są napoje. W zależności od przeznaczenia, kubki mogą być wykonane  z różnych materiałów: plastiku, papieru, styropianu. Słomki mogą natomiast być plastikowe, papierowe bądź wykonane ze słomy,
  • sztućce - plastikowe, drewniane, papierowe,
  • pojemniki na żywność - plastikowe, tekturowe, papierowe, 
  • opakowania na dania typu fast-food - do tej kategorii zaliczają się wszelkie pudełka na frytki, hamburgery, rożki na      frytki, koperty i boxy na kebaby, boxy na kebaby z frytkami lub makarony, kartony na zapiekankę, tacki pod zapiekanki i inne,
  • opakowania cukiernicze - do tej grupy zaliczają się różnego rodzaju kartony na pączki, ciasta, torty i ciastka, jak        również papilotki, pudełka cukiernicze, tacki, kartoniki na ciastka i inne. 


Opakowania w gastronomii

Opakowania gastronomiczne muszą być wytrzymałe, aby można było w nich bezpiecznie przechowywać i transportować żywność, jak również wykonane z lekkich materiałów. Bardzo popularnymi tworzywami są papier, tektura czy plastik. Ważne jest, żeby, przechowując i transportując jedzenie w takim opakowaniu, nie obawiać się o uszkodzenie żywności, o przeciekanie lub inne niekomfortowe sytuacje. Opakowania, które będą służyć do podawania potraw, powinny być zarówno praktyczne, jak i estetyczne.

Zatem wybierając tacki, talerze, miski i miseczki, papilotki, kartoniki na ciasteczka i inne artykuły gastronomiczne tego typu warto zwrócić uwagę na wygląd danego produktu. 

Jednak podstawową funkcją opakowań w gastronomii jest przechowywanie oraz transport żywności. Dużo produktów zmienia swoje właściwości pod wpływem określonych czynników zewnętrznych, a w transporcie łatwo może ulec uszkodzeniu. Dlatego niezbędna jest im skuteczna warstwa ochronna, która przeciwdziała uszkodzeniom, zniszczeniom, zabrudzeniu oraz zepsuciu. Dzięki odpowiedniemu opakowaniu produkt zachowuje świeżość i estetyczny wygląd. 

Opakowania gastronomiczne mogą mieć charakter ekologiczny - jeżeli są wykonane z papieru lub tektury, drewna, trzciny cukrowej, bambusa, liści palmowych czy innych materiałów biodegradowalnych lub w inny sposób przyjaznych środowisku. Opakowania dla branży gastronomicznej mogą również być jedno- lub wielorazowe, w zależności od tego, z jakiego materiału zostały wykonane.
 
Patyczki Bambusowe 40 cm 100 sztuk
Patyczki Bambusowe 40 cm 100 sztuk8,10Patyczki Bambusowe 40 cm 100 sztukPatyczki Bambusowe 40 cm 100 sztuk

Bambusowe patyczki 40 cm

Kup
Zapis do newslettera

Filtry

Cena
oddo
Rozmiary
Kolor
naliczaj opłatę Single-Use Plastics
Producent
zamknij