***ZAKUPY POWYŻEJ 500 ZŁ PROMOWANE SĄ W PROGRAMIE RABATOWYM***

Opakowania na sushi

Opakowania na sushi Pako


Wiele restauracji oferuje sushi na wynos. W związku z tym potrzebne są opakowania na sushi - pojemniki lub pudełka. Mogą być wykonane z plastiku, ale także z papieru. Inne opakowania na sushi, tym razem do zaserwowania tej potrawy na stole, to drewniane miseczki i tace bambusowe. Naczynia wykonane z drewna lub bambusa są ekologiczne i mają neutralny wpływ na środowisko. Do tego wyglądają bardzo estetycznie. Plastikowe natomiast są łatwiej dostępne. Obydwa modele posiadają przeźroczystą szybkę lub pokrywkę (plas, przez które widać dokładnie, co jest w środku. Papierowe opakowania na sushi można podgrzewać w mikrofalówce. Obydwa typy opakowań są szczelne, nie przeciekają, można więc spokojnie ich używać. 



Opakowania na sushi – historia i czasy obecne


Sushi jest jedną z najbardziej znanych potraw na świecie. Na całym świecie, w tym także w Polsce, znajduje się mnóstwo restauracji, gdzie serwuje się surową rybę w ryżu. Pierwsze restauracje sushi w Polsce pojawiły się w latach 90. XX wieku, a popularyzacja tego dania w naszym kraju nastąpił już na początku lat 200 lat. Jewdnak historia tej potrawy jest znacznie dłuższa. 

Historia sushi


Około 300 roku p.n.e. w Chinach próbowano zakonserwować ryby słodkowodne poprzez wrzucanie ich do beczek wypełnionych gotowanym ryżem. Ryż kwaśniał w procesie fermentacji, ale ryby przez jakiś czas od wrzucenia do beczki były jeszcze zdatne do spożycia. Ten sposób trafił do Japonii, gdzie rozpopularyzowali go buddyści. Z czasem zaczęto spożywać na wpół surowe, na wpół sfermentowane ryby, a także sfermentowany ryż. Sushi, jakie znamy dzisiaj, nie ma jednego autora. Ze względu na ówczesny brak książek kucharskich, kucharze zdawali się na własną kreatywność i tworzyli kombinacje z ryb, ryżu i wodorostów. 

Przez lata receptura na sushi ewoluowała wraz z czasami, które się zmieniały. Obecnie znane nam sushi jest wersją skrojoną pod nasze czasy i możliwości. Natomiast przygotowanie tej potrawy wymaga doskonałej znajomości kuchni azjatyckiej, idealnie ostrych noży do ryb oraz kreatywności. 


 
Zapis do newslettera

Filtry

Cena
oddo
Producent
zamknij