Opakowania cukiernicze – bezpieczny transport słodkości
Wyroby cukiernicze królują przy wielu okazjach, niezależnie od tego, czy jest to skromny poczęstunek w gronie rodzinnym, kawa z koleżanką, czy też bardziej wystawne przyjęcie dla wielu gości. Ogromną popularnością cieszą się słodkie wypieki z ulubionych cukierni, gdzie można zamówić ciasta w różnych smakach i wielkościach. Z pewnością nie może podczas ważnych uroczystości zabraknąć także pięknie zdobionych tortów lub ciastek, które zapełnią niewielkie, puste miejsca na stole. Aby jednak zapewnić doskonałą jakość wypieków, ważny jest nie tylko ich smak, ale i dbałość o ich estetyczny wygląd. Opakowania cukiernicze to idealny wybór do zabezpieczenia słodkości i dostarczenia ich do miejsca, gdzie będą podane.
Rodzaje opakowań cukierniczych
Każda cukiernia, która ma w swojej ofercie sprzedaż wypieków na wynos lub też realizuje większe zamówienia cukiernicze, musi zadbać o ich odpowiednie zapakowanie na czas transportu. Ciasta z kremem, niezwykle delikatne, nie mogą ulec deformacji i popsuć efektu podczas wyeksponowania ich na stole. Nie można również dopuścić do tego, aby zgniecione ciastka lub placek przejęły smak i kolor innego deseru. Dlatego szczególnie istotna jest izolacja wypieków i ich właściwe zabezpieczenie przed przemieszczaniem. Wśród dostępnych opakowań na ciasto można wyróżnić:
- pojemniki plastikowe,
- składane kartony do ciast,
- pudełka cukiernicze klejone,
- kwadratowe opakowania z rączkami,
- pudełka z okienkiem,
- papilotki do muffinów,
- kartoniki do ciastek,
- podkładki
- tacki,
- krążki.
Różnorodność w wyborze daje możliwość dostosowania opakowań pod własne preferencje. Standardowe pojemniki plastikowe na ciasto, dostępne w różnych kształtach i wielkościach, pozwolą dopasować do zamówienia odpowiednie opakowanie. Tak zabezpieczone wypieki mogą wyruszyć do miejsca przeznaczenia.
Krążki i tacki – dlaczego ich rola jest tak ważna
Krążki pod torty nie tylko pełnią rolę zabezpieczającą, ale i estetyczną. Mogą być gładkie, srebrne lub złote, posiadające dekoracyjne brzegi, dzięki którym podane ciasto może świetnie wkomponować się w aranżację stołu. Posiadające metaliczną, foliową powłokę, chronią przed działaniem wilgoci oraz tłuszczu. Wykonane są z surowców, przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Służą do:
- przechowywania wypieków,
- transportu,
- serwowania ciast na stół.
Te niezwykle wytrzymałe i praktyczne podkładki mogą być używane także do ciężkich tortów, stanowiąc ich solidną podstawę. Dzięki tym sztywnym tackom, wyjęcie tortu i przełożenie go na paterę lub talerz do tortu nie będzie już żadnym problemem.
Natura plus jakość – kartonowe pudełka do ciast
Dla osób pragnących pokazać, jak ważna jest dbałość o środowisko, idealnym rozwiązaniem będą opakowania kartonowe cukiernicze. Pudełka z tektury, w naturalnych, stonowanych kolorach świetnie się prezentują, spełniając przy okazji swoją rolę. Oprócz ochrony ciast przed zgnieceniem, odkształceniem i wstrząsami, są bezzapachowe, więc nie ma obaw, że woń opakowania przeniknie w głąb przysmaków. Niewątpliwą zaletą opakowań z kartonu jest różnorodność form, w jakich występują. Można je wykorzystać nie tylko do tortów, ale i do zestawów degustacyjnych, ciastek, pączków i innych produktów cukierniczych.
Pudełka dobrej jakości reklamą cukierni
Amatorzy słodkich wypieków z pewnością nie tylko docenią smak, ale i sposób opakowania zakupionych słodyczy. Komfort w transporcie, lekkość, wartości wizualne – te cechy zachęcają do tego, aby wrócić przy kolejnej okazji, a także polecić cukiernię znajomym. Warto zatem zadbać o każdy aspekt, zarówno jakości sprzedawanych produktów, ale i opakowań do nich.