Opakowania na ciasta
Jednymi z elementów wyposażenia cukierni lub piekarni są wytrzymałe i lekkie opakowania na ciasta, torty i inne wypieki. Ich zadaniem jest ochrona żywności przed uszkodzeniami mechanicznymi, ułatwienie jej transportu oraz przedłużenie trwałości jedzenia. Niektóre opakowania mogą pełnić również funkcję dekoracyjną.
Opakowania na ciasta lub jakiekolwiek inne wypieki będą bardzo przydatne zarówno w przypadku profesjonalnych cukierników, jak i osób niezwiązanych zawodowo z cukiernictwem, ale lubiących piec i obdarowywać wypiekami innych. W przypadku tej drugiej grupy osób opakowania cukiernicze przydadzą się podczas przyjęć w momencie, kiedy zechcą zapakować swoim bliskim któryś ze smakołyków na wynos. Takie opakowania mają za zadanie chronić wypieki przed uszkodzeniami mechanicznymi i szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych oraz pozwalają na ich bezpieczne przetransportowanie. Przechowywanie żywności w takim opakowaniu pozwoli również przedłużyć jej świeżość.
Opakowania na ciasta to m.in.:
- plastikowe pojemniki,
- papierowe opakowania,
- składane kartony.
W ofercie PAKO Opakowania można również znaleźć:
- złote krążki - wykonane z tektury i pokryte folią aluminiową oraz powłoką ochronną na tłuszcze, pełnią funkcję podstawek pod ciasta i torty,
- tacki na tort - wykłada się na nie ciasta i torty. Są praktyczne, a jednocześnie mogą być estetyczną dekoracją.
Oprócz tego, hurtownia opakowań PAKO ma w swojej ofercie m.in.: kartoniki na ciastka, podkłady pod torty, papilotki do muffinów lub koszyczki na tort.
Opakowania na ciasta mogą być papierowe, kartonowe lub plastikowe. Czym różni się papier od kartonu? Papier to materiał w postaci wstęgi lub arkuszy, produkowany z masy papierniczej. Wytwarza się go zwykle z takich drzew, jak topola, świerk lub sosna.
Z kolei karton składa się z minimum dwóch warstw masy papierniczej i w związku z tym jest grubszy od zwykłego papieru. Kartony wykonuje się z tektury. Mogą one być całkowicie zabudowane i posiadać pokrywę, ale niektóre modele nie mają tej pokrywy. Karton może mieć również tzw.”okienko” plastikowe. W 100% kartonowe lub papierowe, nieubrudzone opakowania na ciasta należy po użyciu wyrzucić do pojemnika na papier, zaś kartony z okienkiem lub jakkolwiek zabrudzone - do kosza na zmieszane odpady.
Istnieją również opakowania PET. PET to politereftalan etylenu, czyli bezpieczne i odporne tworzywo sztuczne, które całkowicie podlega procesowi recyklingu. Jest powszechnie stosowane w branży spożywczej do produkcji chociażby butelek, opakowań czy tacek, ale także w branży farmaceutycznej lub chemicznej czy w laboratoriach.
Materiał PET jest przezroczysty, wytrzymały i sztywny, jak również odporny na czynniki atmosferyczne i chemiczne. Takie opakowania na ciasta zwykle mają szczelne zamknięcie, co dodatkowo zabezpiecza żywność przed wypadnięciem, na przykład podczas jazdy samochodem po nierównej drodze lub podczas gwałtownych zakrętów.
Niezależnie jednak od tego, czy zdecydujemy się na papierowe, tekturowe, czy na plastikowe opakowania na ciasta, to te od firmy PAKO Opakowania doskonale się sprawdzą, ponieważ są lekkie, solidne i wytrzymałe!