Transportowanie żywności wymaga jej odpowiedniego zapakowania. Zastosowanie papieru pakowego sprawdza się w punktach gastronomicznych takich jak restauracje serwujące dania na wynos, ale także w każdym sklepie spożywczym, mięsnym, oraz cukierniach. Przydatny jest również w domowych warunkach, do pakowania kanapek lub poczęstunku dla rodziny i znajomych.
Właściwości papieru pakowego
Papiery pakowe to nie tylko zapewnienie żywności świeżości i wygody w transporcie. Główną ich zaletą jest:
- nieprzepuszczalność tłuszczów
- wodoodporność
- bezpieczeństwo użytkowania
Są one dopuszczone do kontaktu z żywnością, potwierdzoną atestami, dzięki czemu nie zagrażają zdrowiu ani życiu.
Papier do pakowania wędlin na rolce gwarantuje zachowanie świeżości, zachowuje zapachy wewnątrz opakowania, a także nie pozostawianie śladów na zewnątrz. Ten rodzaj papieru jest szczególnie wytrzymały, nie przemięka i nie przerywa się. Papier pakowy w roli jest bardzo wydajny, a zapakowane wędliny wyglądają estetycznie i tak zabezpieczone z pewnością dotrą do miejsca przeznaczenia nienaruszone.
Do zabezpieczania produktów spożywczych o niskiej zawartości tłuszczu i wody idealnie sprawdzi się papier półpergaminowy, który można również wykorzystać do pieczenia bez uprzedniego smarowania. Jest on również często stosowany do pakowania pizzy, dzięki czemu nie przywiera ona do pudełka.
Innym rodzajem, doskonałym do produktów przemysłowych jest szary papier do pakowania. Nie wymaga on atestu, ponieważ nie ma bezpośredniego kontaktu z żywnością. Wysoka jakość produktu i jego szerokie zastosowanie do zabezpieczania przedmiotów, a także wykonanie z biodegradowalnych surowców to gwarancja solidnego i przyjaznego środowisku materiału pakowego.