***ZAKUPY POWYŻEJ 500 ZŁ PROMOWANE SĄ W PROGRAMIE RABATOWYM***

Papier typu Kraft – idealny do wytwarzania opakowań

Produkując dobre opakowania, ogromne znaczenie mają surowce, z których wytwarza się produkt, który będzie nie tylko spełniał swoje funkcje, ale i był przyjazny dla środowiska. Papier typu Kraft świetnie nadaje się do tej roli. Jego liczne zalety sprawiają, że stał się on najbardziej popularnym i funkcjonalnym materiałem wykorzystywanym do tego celu. Znalazł on zastosowanie w wielu branżach i jest doceniany przez miłośników ochrony naszej planety. Co to jest zatem papier Kraftowy,
skąd się wziął i dlaczego najlepiej się sprawdza?
 

Historia papieru Kraft


Jego nazwa oraz proces wytwarzania zostały stworzone przez Carla F. Dahla w 1879 roku. Nowa metoda produkowania papieru, powstającego z makulatury oraz włókien pierwotnych po pięciu latach doczekała się opatentowania, a 11 lat później powstała pierwsza fabryka, która zajęła się wytwarzaniem papieru siarczanowego, którego nazwa miała zwiastować siłę i wytrzymałość. Pierwotnie wytwarzany z konopi manilskich papier, obecnie jest produkowany z różnego rodzaju drzew, podczas tzw. procesu Krafta, polegającego na zastosowaniu metody chemicznej, w celu oddzielenia celulozy w drewnie od ligniny. Proces ten ma wiele etapów, które finalnie zapewniają wysokiej jakości papier do pakowania.
 

Zastosowanie papieru Kraft


Ze względu na surowce odnawialne, wykorzystywane do produkcji papieru Kraft, cieszy się on sporym zainteresowaniem, a swoje zastosowanie znajduje głównie w:
  • Przemyśle gastronomicznym
  • Przemyśle lakierniczym
  • Przemyśle budowlanym
  • Produkcji opakowań ozdobnych
Jest również chętnie stosowany jako materiał wypełniający, a jego odporność na rozdarcia sprawdza się również przy zabezpieczaniu krawędzi przedmiotów o dużych gabarytach.
 

Nieocenione zalety papieru Kraft


Zgodnie ze swoją nazwą, papier Kraft ma zapewniać wysoką wytrzymałość. Jego gruba struktura chroni przed uszkodzeniami mechanicznymi oraz promieniami słonecznymi, dlatego jest tak chętnie wybierany do pakowania żywności. Izoluje on także mieszanie się zapachów, co jest dodatkowym plusem w branży gastronomicznej. Papier typu Kraft jest elastyczny, więc pakowanie przedmiotów nie sprawia wielu trudności. Dzięki stosowanym w wielu przypadkach procesom laminacji, cechuje go również odporność na wilgoć i warunki atmosferyczne. Uniwersalność papieru Kraft, a także oszczędność surowców, wykorzystywanych do jego produkcji sprawia, że znajduje on wszechstronne
zastosowanie w przemyśle opakowań.
 

Rodzaje opakowań wytwarzanych z papieru typu Kraft


W związku z rosnącą świadomością w obszarze ekologii, klienci coraz częściej decydują się na rozwiązania, które nie szkodzą środowisku, są biodegradowalne oraz nietoksyczne. Dlatego właściciele restauracji i wszelkich punktów gastronomicznych wychodzą naprzeciw tym oczekiwaniom i zaopatrują się w opakowania służące do transportu posiłków, produkowane właśnie z papieru typu Kraft. Należą do nich, m.in. pudełka na żywność, kubki, pojemniki na zupę lub miski.
Szczególnie firmy cateringowe oraz lokale, gdzie jest możliwość dowozu zamówionych dań, chcąc zapewnić klientów o tym, że ich produkty są najwyższej jakości, zarówno pod względem serwowanych dań, jak i opakowań służących do ich przewożenia, cenią sobie właśnie te, wytwarzane z papieru Kraft.
Zapis do newslettera