Zapisz się do naszego newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na pierwsze zakupy oraz dostęp do najnowszych ofert promocyjnych!

Opakowania na wynos

Opakowania na wynos – rodzaje i właściwości

Wiele restauracji oferuje dowóz jedzenia na wynos. W związku z tym każda taka firma potrzebuje solidnych i wytrzymałych opakowań, które zabezpieczą żywność w drodze do klienta. Dodatkowo, właściwe opakowanie jest niezbędne dla estetycznej prezentacji żywności. Odpowiednio dobrane opakowanie nada zatem apetyczny wygląd jedzeniu, a także zapobiegnie jego uszkodzeniu w transporcie. Ułatwi także obróbkę danej potrawy. 

Rodzaje opakowań na wynos

Istnieją różne rodzaje opakowań. W ofercie PAKO Opakowania znajdują się:
  • torby, na przykład fałdowe,
  • koperty,
  • boxy,
  • pudełka,
  • tacki,
  • kartony,
  • pojemniki,
  • kubki,
  • rożki,
  • miski,
  • papier pakowy.

Opakowania na wynos przyjazne środowisku

Część z tych opakowań zostało wyprodukowanych z papieru. Jest to jedno z najpopularniejszych tworzyw, z których produkuje się opakowania na wynos. Papierowe torby lub pudełka są w pełni ekologiczne - papier jest wytwarzany z drewna, który jest surowcem odnawialnym i neutralnym dla środowiska. Może być wielokrotnie stosowany, a po użyciu można go poddać recyklingowi. W papierowych pudełkach można zamknąć burgery lub kanapki, a w papierowych kartonach - pizzę lub podać ciastka. W boxach można umieścić kebaba z frytkami lub makaron. Papierowe tacki zaś pokrywa nieprzepuszczająca wilgoci powłoka, dzięki czemu świetnie nadają się do serwowania frytek, sosów, zapiekanek, deserów oraz owoców. 

Papierowe opakowania na wynos mogą być wykonane z półpergaminu lub z kartonu. Półpergamin zabezpiecza produkty przed uszkodzeniem, nie powoduje zarysowań na delikatnych powierzchniach. Zazwyczaj stosuje się go w kartonach z pizzą. Taki papier jest dwukrotnie powlekany - sprawia to, że nie przywiera do pizzy.

Papierowe torebki doskonale sprawdzają się w branży cateringowej, sklepach spożywczych i punktach gastronomicznych. Są idealne jako zamienniki “foliówek”. 

Torebki fałdowe zazwyczaj wykorzystuje się do pakowania pieczywa i słodkich wypieków, czasami także do pakowania warzyw i owoców. Do ich produkcji wykorzystuje się cienki papier, dlatego doskonale sprawdzają się w przechowywaniu lekkich, suchych produktów. Takie torebki sprawdzają się także w przechowywaniu chleba i wypieków, ponieważ zapobiegają ich wysychaniu.

Opakowania na wynos z tworzyw 

Jednak opakowania na wynos nie zawsze mogą być wykonane z papieru - wynika to z konsystencji niektórych potraw. Dania o bardziej płynnej konsystencji podaje się zwykle w plastikowych pojemnikach. Takie pojemniki dobrze sprawdzają się także w przechowywaniu sałatek, zimnych dań lub przekąsek. Dzięki temu, że są przeźroczyste, łatwo sprawdzić, co jest w środku. Istnieją również termiczne opakowania na wynos, wykonane ze styropianu. Posiadają one wysokie właściwości izolujące ciepło - pozwalają one za utrzymanie wewnątrz pojemnika odpowiedniej temperatury posiłków: gorące pozostają gorące, zimne nadal są zimne. 

Opakowania na wynos wykonane z tworzyw sztucznych zwykle można umyć i wykorzystać ponownie. 
 
Zapis do newslettera

Filtry

Cena
oddo
naliczaj opłatę Single-Use Plastics
Producent
zamknij