Wykałaczki, mimo że małe i niepozorne, odgrywają bardzo ważną rolę nie tylko w restauracjach, gdzie mogą służyć do degustacji potraw, ale i na każdym przyjęciu, urządzanym w mniejszym lub większym gronie. Koreczki lub szaszłyki, nabite na dłuższe patyczki, świetnie się prezentują pozwalając przy tym na wygodną konsumpcję.
Patyczki do zadań specjalnych w gastronomii.
Różnorodność w wyborze długości sprawia, że patyczki drewniane można wykorzystać do stworzenia wielu ciekawych wizualnie i smacznych przekąsek. Wykonane z drewna lub też z przyjaznego środowisku bambusa stanowią świetny dodatek do przygotowania wielu niebanalnych potraw. Wykałaczki do koreczków dodadzą atrakcyjności każdemu przyjęciu i mogą służyć nie tylko do podania serów, oliwek, czy też owoców, ale pozwalając na różnego rodzaju połączenia smaków, tworzą przy tym niepowtarzalne kompozycje. Niewątpliwą zaletą patyczków bambusowych i wykałaczek jest możliwość degustacji potraw bez obawy o pobrudzenie rąk, a także nakładania na talerz dużych porcji potraw.
Patyczki do burgerów pozwalają na serwowanie tego dania nie zmieniając jego kształtu. Zapewniają, że każdy burger, niezależnie od wielkości zostanie podany w całości, a wszelkie dodatki pozostaną na swoim miejscu. Znajdą zastosowanie nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale na każdej imprezie, na której są serwowane przekąski.
Trudno wyobrazić sobie jakiegokolwiek grilla bez szaszłyków. Wykałaczki do szaszłyków doskonale sprawdzą się w tej roli, utrzymując jedzenie na miejscu podczas obróbki cieplnej, a poprzez pochłanianie wody z żywności nie ulegają zapaleniu.
Wykałaczki i patyczki można nabyć w różnych długościach, w zależności od zastosowania. Wszystkie posiadają atest do kontaktu z żywnością.