Pudełka na czekoladki
Kto z nas nie lubi czekolady? Chyba nie ma takiej osoby. Na rynku znajdują się czekolady gorzkie, mleczne, deserowe, nadziewane, białe, o różnych smakach oraz różne wyroby czekoladowe: cukierki, drażetki, wafle, pierniki lub herbatniki. Oczywiście, dostępne są także wszelkiego rodzaju czekoladki. Każde z tych łakoci wymaga odpowiedniego opakowania.
Czekolada jest wyrobem cukierniczym, sporządzanym z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masła kakaowego) lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków. Aby uzyskać miazgę i tłuszcz kakaowy, ziarna kakaowca poddaje się fermentacji, suszy i rozciera. Kolejnym etapem produkcji jest konszowanie, które przeprowadza się w celu zemulgowania składników masy i odparowania nadmiaru wody. Proces ten przeprowadza się w temperaturze 5 do 90 °C (rzadziej: do 105 °C) przez 2 lub 3 doby. W czasie tego procesu zmniejsza się także kwasowość, lepkość masy i zawartość garbników.
Czekoladę można podzielić na 3 grupy: pełne, nadziewane oraz takie do picia. Czekolada o wysokiej zawartości kakao, spożywana regularnie i z umiarem może przynieść wiele korzyści. Taka czekolada bowiem:
- powoduje wydzielanie endorfin, poprawiających nastrój i łagodzących ból,
- korzystnie wpływa na pracę mózgu, dzięki czemu chroni przed chorobami neurologicznymi, w tym Alzheimerem i Parkinsonem,
- pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy,
- pomaga regulować gospodarkę węglowodanową,
- poprawia stan flory jelitowej.
Nasiona kakaowca początkowo były wykorzystywane przez Majów do produkcji napoju dla najbogatszych - nazywał się on Xococalit (tzn. “gorzka woda”). Wykorzystywano go także podczas modłów i odpraw rytualnych.
Każde słodycze jednak wymagają odpowiedniego opakowania. Dlatego czekolada jest pakowana w folię i papier, zaś czekoladki - w pudełka.
Pudełka na czekoladki najczęściej są kartonowe. Karton składa się z co najmniej dwóch warstw masy papierniczej, co oznacza, że jest grubszy od zwykłego papieru. Wytwarza się go z tektury.
Czym karton różni się od papieru? Papier jest materiałem o postaci wstęgi lub arkuszy, produkowanym z masy papierniczej i najczęściej wytwarzanych z takich drzew, jak topola, świerk lub sosna.
Niektóre opakowania mogą być wyposażone w tzw. “okienko”, ale nie jest ono niezbędne. Kartonowe pudełka na czekoladki, o ile nie są zanieczyszczone, po użyciu wrzucamy do niebieskiego pojemnika na papier i tekturę. Z kolei modele posiadające “okienko” należy wyrzucić do kosza na zmieszane odpady.
Całkowicie kartonowe opakowania są bardzo ekologiczne. Karton i tym samym papier jest bowiem wytwarzany z drewna, który jest, co oczywiste, neutralnym i całkowicie odnawialnym surowcem.
Pudełka na czekoladki nie tylko pomagają przechowywać tego rodzaju słodkości, ale również sprawiają, że pięknie się one prezentują. Jeżeli chcemy sprezentować czekoladki komuś bliskiemu, to wybierzmy ozdobne pudełka na czekoladki - na rynku można znaleźć opakowania w jakimś ciekawym wzorze lub intensywnym kolorze: czerwonym, fioletowym, różowym, złotym, srebrnym, błękitnym, itd. Łatwo można kupić również pudełka na czekoladki w kolorze bieli lub czerni - są one bardzo uniwersalne i elegancko się prezentują. Wykończenie pudełek może być matowe lub błyszczące.