Sztućce jednorazowe wykorzystuje się najczęściej w punktach gastronomicznych, cateringach, czy na imprezach w plenerze. Niejednokrotnie to właśnie sztućce jednorazowe pakowane ratowały spotkanie na świeżym powietrzu. Ich zaletami są niewątpliwie wysoka dostępność produktu oraz lekkość. Ponadto są proste w użyciu i ułatwiają późniejsze sprzątanie.
Sztućce plastikowe powinny znajdować się również w wyposażeniu punktów gastronomicznych oraz restauracji, które oferują dowóz. Łyżeczki jednorazowe są wykorzystywane w barach, czy restauracjach, gdzie podawane są gorące napoje na wynos. W takich miejscach nie może również zabraknąć mieszadełek jednorazowych.
Wyposażenie punktów gastronomicznych nie powinno ograniczać się do plastikowych sztućców. Warto zaopatrzyć się również w drewniane łyżeczki oraz pozostałe ekologiczne sztućce. Drewniane sztućce są biodegradowalne oraz kompostowane. Są wykonane z jasnego drewna brzozowego oraz są odporne na pękanie dzięki specjalnej obróbce.
Oferujemy również łyżki jednorazowe wykonane ze skrobi kukurydzianej. Są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Mogą być stosowane do potraw z maksymalną temperaturą 80°C.
Wśród sztućców ekologicznych znajdują się noże jednorazowe drewniane, które są biodegradowalne oraz kompostowane. Są doskonałą alternatywą do tradycyjnych noży. Ponadto, dzięki ząbkowanej strukturze poradzą sobie z każdą potrawą.
Dopełnieniem zastawy ekologicznej są widelce jednorazowe drewniane. Posiadają gładką powierzchnię oraz ergonomiczny kształt. Są trwałe, lekkie oraz wygodne.