Tacki jednorazowe to niezastąpiony element podczas imprez plenerowych. Grill, piknik, czy też innego rodzaju przyjęcie na powietrzu w dużym lub mniejszym gronie najprościej jest przygotować, podając jedzenie w wygodnych naczyniach, które nie wymagają mycia. Po spożytym posiłku bez obawy można je wyrzucić do przeznaczonego na to pojemnika na śmieci . Tacki jednorazowe, znajdą również zastosowanie w restauracjach, stołówkach lub firmach cateringowych. Serwowanie przysmaków na takich tackach jest praktyczne i łatwe w transporcie.
Zalety tacek jednorazowych
Naczynia jednorazowe, wykonane z surowców ulegających naturalnemu rozpadowi, takich jak karton lub trzcina cukrowa, są nie tylko przyjazne dla środowiska, ale też w pełni bezpieczne dla zdrowia. Cechują się wytrzymałością, mimo tego że są lekkie, całkowicie zabezpieczają przed przeciekaniem, są odporne zarówno na wysokie, jak i na niskie temperatury. Dzięki różnym kształtom można dostosować je do rodzaju serwowanych potraw, zapewniając komfort podczas spożywania posiłku, a estetyczne wykonanie idealnie podkreśli walory smakowe.
Dwudzielne tacki jednorazowe doskonale sprawdzą się podczas podania posiłku złożonego z dwóch różnych potraw, nie dopuszczając do połączenia się ich, co powoduje, że posiłek wygląda apetycznie.
Tacki aluminiowe, najlepiej sprawdzą się podczas spotkań przy grillu, ponieważ zapobiegają przed bezpośrednim kontaktem żywności z płomieniami, a także ograniczają wyciekanie tłuszczu do paleniska, niwelując w ten sposób ryzyko wytwarzania szkodliwych substancji podczas spalania.
Różnorodność kształtów, wielkości i rodzajów surowców dostępnych tacek jednorazowych pozwoli na szeroki wybór i dostosowanie ich do różnego rodzaju żywności.